Piter d. 12/3-01


Tak for hyggeligt selskab...

Jeg vil, mens jeg husker det, lige benytte lejligheden til at sige farvel til et par danskere der lige er taget af sted - Martin Rasmussen og Anne "frem med kalasjnikoven" Gross. Tak for behageligt selskab.

Dette indlæg vil mest komme til at dreje sig om Kvindernes Internationale Kampdag, russisk indenrigspolitik og et par småting. Så er I advarede.

Juleaften i utide

En af mine russiske undervisere plejer at sige, at i december måned kan man ikke finde en eneste seriøs dansker. Og hun har ret. Men til gengæld er det meget svært at finde en seriøs russer i starten af marts. Den 8. marts fejrer russerne nemlig Kvindernes Internationale Kampdag. Blot med den undtagelse at dagen hverken er kampdag el. international. Ugen op til den 8. blev mine russiske bekendte mere og mere fjollede. Topmålet af fjollethed blev opnået da min nabo kom ind på mit værelse, og sagde at han var fuld "for i morgen var det d. 8.". Hvorpå han gik i seng kl. 20.

Nå, selve dagen forløber som officiel fridag. Alle gæve borgere i Petersborg går op og ned af Nevskij Prospekt et par timer, manden køber typisk en blomst (mimoser ser ud til at være den foretrukne), en plade chokolade og noget fjollet legetøj såsom en bamse eller en ballon. Derfra kan det gå to steder - enten på restaurant eller hjem, hvor manden så skal lave mad. En rigtig russisk mand (95% af dem) laver kun mad en gang om året - netop på denne dag. Og eftersom ingen russisk mand kan lave mad, foregår det sådan at konen laver maden og manden rør lidt i gryden og kommer lidt salt i. Virkelig fornemt.

Når det alligevel er en festdag for kvinderne skal man huske på, at der i Sovjet herskede fuld ligestilling. Det var en flot måde at sige på at kvinderne skulle lave det samme arbejde som mændene og mændene ikke skulle lave noget hjemme.

En mere tragisk bieffekt af russisk mentalitet er iflg. en artikel i St.Petersburg Times, at det årlige antal af kvinder der bliver dræbt af deres mænd el. nærmeste familie ligger mellem 12.000 og 16.000. Hertil skal så lægges antallet af voldtægter - noget det lokale politi ikke rigtigt tager seriøst. Jeg har ikke set nogle artikler om emnet i de russiske aviser. De eneste artikler fx Nezavisimaja Gazeta (kun på russisk) havde om d. 8. marts var en filosofisk omgang der kombinerede mode, London, perestrojka og Dostojevskij...

Jeg vil forresten lige indskyde, at jeg selvfølgelig udnyttede chancen til at give Pernille et kinderæg med en Peter Plys-figur. Jeg tror faktisk hun blev ret glad for det!

Indenrigspolitik for viderekomne

Der er i ny og næ nogle optimistiske læsere (hvorfor ikke nævne min mor - det ligger lige for), der har spurgt hvorfor jeg aldrig skriver noget om politik. Jeg skal kort komme med en forklaring:

Russisk indenrigspolitik minder efter min mening om en grum blanding af Bigbrother og Robison Ekspeditionen! Det lyder måske meget sjovt, men i praksis er det lidt irriterende, at de fjolser der har købt sig vej ind i Duma'en (det russiske parlament svarende til det engelske underhus) ikke bruger tiden på andet end stridigheder, der vil give et gult kort selv i en børnehave. Det lyder måske temmeligt groft, men i bund og grund kan man dele de russiske partier op i to enheder - dem der er gammelkommunister og nationalister (rundt regnet halvdelen) og dem der er liberalister el. for Putin (logisk nok den anden halvdel). Når jeg sætter lighedstegn mellem gammelkommunister og nationalister er det fordi, at det man i Danmark regner for kommunisme, har uendeligt lidt tilfælles med russisk (nutidig) kommunisme. Kommunismen har i Rusland altid haft en fæl bismag af stærk nationalisme. Af samme grund marcherer gammelkommunister og fascister også gladeligt sammen på forskellige "festdage" såsom 1. maj, dagen for oktoberrevolutionen o. lign.

Hvad angår de partier der støtter Putin er det ikke fordi de er meget mere bevendte - så vidt jeg ved er der kun et parti der er mod oprydningen i Tjetjenien, men det parti er selvfølgelig også meget marginalt. Resten er mest en flok medløbere der gør hvad Putin (eller administrationen) be'r om. Og nej, liberalister i Rusland mener ikke man skal udlicitere rengøringen i Kreml, de mener bare at man (hvis man har en BMW) skal ha' lov til at gøre hvad man har lyst til. Specielt hvis det er noget der involverer et par gorillaer, et maskingevær og en aluminiumsfabrik. (For tiden kører der en retssag med en skurk med en aluminiumsfabrik, en lejemorder og en skurk der skulle være blevet skudt. Det viste sig at lejemorderen var den mest moralske, hvorfor han meldte skurk 1 til politiet, lod som om han skød skurk 2 og ellers flygtede ud af landet.)

Og for nu at komme tilbage til reality-tv-analogien så er de to fløje mere eller mindre dårlige skuespillere i hvert deres show - Kommunisterne opfører sig lidt ligesom de brave mennesker i Bigbrother der gerne vil ha' John tilbage (om det så kræver at man river huset på Sluseholmen ned og skyder studieværterne). Kort sagt mener en bred skare af kommunister (og for den sags skyld også vores kære ven Sjirinovskij) at Sovjet ikke er blevet opløst, at USA ikke skal blande sig og at Tony Blair lugter. Hverken mere eller mindre.

Hvad angår liberalisterne så opfører de sig som hold Syd på en fjern ø i Sydøstasien. Forskellen er blot at de vil stemme sig selv hjem! Og de kræver nok en forklaring - For tiden vil hold Nord (kommunisterne) stemme regeringen hjem ved at lave en mistillidsdagsorden. Det kender vi jo også fra Danmark i firserne, så intet nyt i det. Det nye ved Robinson Russian er, at regeringen også vil stemme sig selv hjem, da Putin så får mulighed for at udskrive valg i utide. Denne manøvre skulle sikre at regeringspartiet ville få flere pladser i Duma'en udfra den betragtning at det kun er gamle mennesker og idioter der stemmer på kommunisterne. Keine Hexerei...

Jeg håber det på uværende tidspunkt skulle stå klart hvorfor jeg ikke rigtigt gider beskæftige mig med russisk indenrigspolitik. Jeg skal i øvrigt skynde mig at nævne at hvad angår russisk udenrigspolitik er alle partier enige - Rusland er en stormagt og ve den der synes anderledes...

To minutters stilhed...

I sidste indlæg var jeg ikke sen til at kritisere gruppen Agata Kristi for deres noget lade optræden i Petersborg i slutningen af februar. Jeg kom uforvarende til at skrive, at det sikkert var sidste gang jeg havde set dem. Det skulle desværre vise sig at blive mere sandt end jeg først havde regnet med - d. 1/3 døde keyboardspilleren af en hjertefejl. Han var i øvrigt kardeolog af uddannelse, men det hjalp lidet. Indtil videre bliver han erstattet af en computer på resten af deres igangværende turne.

Jeg havde lidt håbet på at det måske ville få resten af bandet til at tage sig sammen, men det interview jeg så med et medlem i går gav nu snarere det modsatte indtryk...

Ikke desto mindre har russisk rockmusik lidt et stort tab - Agata Kristi vil aldrig mere blive det samme band.

Men det skal jo ikke være kedeligt alt sammen!

Dagens gode råd bør være: se dig for når du går over gaden! Dette eviggyldige råd er endnu mere relevant i disse dage, hvor den overvejende sandsynlighed for at netop du, kære læser, får rumstationen MIR i hovedet er en til en milliard. På et eller andet tidspunkt i denne uge skrotter Rusland nemlig MIR for good. End ikke James Cameron (instruktøren af Titanic) har kunne udsætte det, han har ellers skudt 20 millioner dollars i et rumturistprojekt.

Det er endnu uvist (eller i hvert fald hemmeligt) hvor rumstationen ender henne, men mest sandsynligt er i Stillehavet. MIR har, som bekendt, for længst udtjent sin værnepligt og det er de færreste der vil begræde at den nu kommer ned. Selvfølgelig er der en flok foretagsomme skinheads der har benyttet lejligheden til at rakke ned på Putin, men med al ære og respekt for disse charmerende væsener, vil jeg tillade mig at mene at det efterhånden er på tide at få den ting ned.

Og eftersom det ikke er min mening at skræmme mine læsere, vil jeg lige nævne at den sandsynligheden for at blive ramt af et lyn er en til 1.4 millioner. Altså behøver man ikke gå rundt med cykelhjem og være bange for at få en rumstation i hovedet.

Og hvis uheldet alligevel er ude skal man ikke være alt for bekymret - det russiske rumagentur har tegnet en forsikring...