København d. 18/4

Sidste nat med kliken

Så er jeg kommet hjem igen. Den sidste uge stod mest på fest og farver da jeg fik besøg af Martin, en ven fra gymnasiet, og Mads, der læser på Østeuropainstituttet og for resten er trommeslager i GrønMandGå. De måtte blandt andet opleve den tort at en barkoncert stoppede for at et bandmedlem kunne sige "vil de der tyske turister ikke nok lade være med at snakke så højt og ryge så meget?". Og det på trods af at vi var 10 personer og en ryger… Ellers gik opholdet meget godt og alt andet end roligt.

Stå på ski blandt negrene?!?

Der er et par stykker der har spurgt hvorfor det der NTV er så vigtigt. Efter min (ikke specielt) ydmyge mening giver det sig selv - alle andre medier er kontrolleret af Putin i en grad der ville få enhver mellemøstlig diktator til at bide sig i skægget af misundelse. De andre tv-kanaler sender udelukkende jubelnyheder om Putin der ville gøre selv nyhedsoplæseren på Radio Mojn bekymret. Putin har nærmest lov til at sige hvad som helst uden at noget medie brokker sig. Kan man for eksempel forestille sig at følgende citat kunne stå i Anders Foghs bog om minimalstaten? (situationen er den at Putin står på ski i Rusland og bliver opdaget af "det normale folk") "Hvordan kan det være at De står på ski blandt os?" Jeg lo og sagde "Hvem skulle jeg ellers stå på ski blandt? Blandt negrene? De kan jo ikke stå på ski, og der hvor de bor er der jo ingen sne." Jeg tror næppe der er en eneste politiker i Danmark der kunne finde at sige sådan noget (og dog…), men vedkommende ville i hvert fald næppe blive den næste statsminister. For dem der ikke tror mig, må jeg hellere lige nævne min kilde - "Ot pervogo litsa" side 144 (noget a la "I første person"). Det er en interviewbog der udkom før præsidentvalget. At Putin, før han lige blev politiker, var ansat dels i Østtyskland og dels et sted i Petersborg hvor man snildt kunne hænge skiltet "Her arbejdede og myrdede KGB fra 1919-91" op, betyder åbenbart heller ikke så meget for den russiske befolkning. At Putin dagligt lader soldater dø i Tjetjenien er tilsyneladende ikke noget der i nævneværdig grad bekymrer befolkningen. Det er i hvert fald ikke vigtigt nok til at RTR og ORT gider nævne det. Men det gør NTV. Det er dog ikke noget der har skadet Putin i væsentlig grad - iflg. www.polit.ru kører det rigtigt godt for ham i meningsmålingerne. Men at sagen om NTV udelukkende skulle handle om penge, virker lidt mystisk. Dagen før jeg tog af sted blev NTV stormet (live) af soldater. Jeg kan dårligt forestille mig LO og Securitas storme Aktuelt for at smide Anders Jerikow på porten…

Bomben…

Der efterhånden en del der har hørt det, så nu kan jeg ligeså godt smide bomben en gang for alle: ja, jeg laver Big Brother-finten og forlader den synkende skude! Jeg regner med i meget nær fremtid at aflevere mit BA-projekt på Østeuropainstituttet, og derefter at søge ind på IT-Højskolen. Efterhånden er fremtidsudsigterne for slavistik i Danmark lige så lyse Barentshavet på 108 meters dybde. På gymnasieniveau er antallet af elever der vil have russisk faldet drastisk efter at præsidenten holdt op med at skyde på parlamentet, og drikke vodka i uhørte mængder. På universitetsniveau er antallet af russiskorienterede stillinger blevet nivelleret, og på Københavns Universitet har alle fastansatte om ikke andet én kvalitet til fælles - de kan alle lige holde 10 år endnu. Når de så går på pension står der en lang række af kvalificerede slavister, der efterfølgende skal slås om de 4,5 fuldtidsstillinger der er for tiden. Det er selvfølgelig under forudsætning at vores kære undervisningsminister ikke formår at fjerne flere stillinger. Jeg vil ikke vove den påstand at det humanistiske fakultet er ude i ligeså store problemer som det naturvidenskabelige, men hvis den nuværende ansættelsespolitik bliver fortsat de næste 10 år, så har vi balladen… Sagen er den at der er mange dygtige slavister her i landet, der er bare ikke så meget relevant arbejde til dem for tiden. Det ville jo også være godt nok, hvis bare vennerne fra dansk erhvervsliv havde fået øjnene op for de 15 lande og 200 mil. der taler russisk, men det går mildest talt lidt trægt. Hvis et firma så endelig slår sig på handel med Rusland, så tager man en tolk fra Handelshøjskolen. Det skal dog siges at cand. mag.'er fra russiskstudiet ikke bliver arbejdsløse - de finder bare noget andet at beskæftige sig med. Og det er også fint nok, men jeg gider ikke knokle i så mange år for at blive sekretær. Så indtil videre - farvel russisk litteratur. Jeg må nok hellere på forhånd sige, at dette ikke kan ophøjes til endegyldig sandhed, men udelukkende er mit syn på sagen…

Småtingene

Som jeg allerede har nævnt, skal Mumij Troldene repræsentere Rusland d. 12/5 til Melodi Grand Prix. Så tænkte Pernille og jeg at så kunne vi da til gengæld repræsentere Danmark til Mumijernes sidste koncert på deres nuværende turne. Som sagt, så gjort. Det krævede godt nok at vi tog til Moskva, men pyt. Selve koncerten var, må man sige, ganske udmærket. Jeg tror snildt den kan snige sig op på et tital. Selve omgivelserne var dog lidt gustne - bandet havde hypet koncerten op med reklamer på tv og en ny sang til lejligheden. De havde blandt andet stillet i udsigt, at hver gæst ville få et metalarmbånd - lidt ligesom til Roskilde. Ved nærmere eftersyn viste det famøse armbånd dog at være af tyndt papir, men sådan er tingene jo i Rusland. Til gengæld fik vi lejlighed til at købe nogle en ny cd med dem (den udkom tre uger før, men takket være russisk sans for logistik kunne man ikke købe den i Petersborg), og man kunne også få taget billeder sammen med (efter eget valg) en bjørneunge, en leopardunge og en abe i astronautdragt. Hvad de tre ting lige har med Mumij Trold at gøre ved jeg ikke, men ok, hvornår har man sidst fået den mulighed til en tv-2-koncert i Danmark, ja jeg spø'r bare.

Tak for denne gang

Dette bliver for mit vedkommende det sidste indlæg på slavist.dk, men jeg kan allerede på nuværende tidspunkt afsløre at aben bliver givet videre til Jacob Simonsen, der for tiden huserer i Skt. Petersborg. Jacob læser på Handelshøjskolen i København, skriver for et lokalt ugeblad på Frederiksberg, og har en skummel fortid på Grindsted Gymnasium. Så er han sat på goddaglisten! Goddaglisten bør også inkludere Jacobs sambo, Sanne, der ligeledes kommer fra Handelshøjskolen, og beskæftiger sig med udviklingsstudier. Hvad angår Rusland og udvikling er der en del at se til, så hun kommer nok til at blive der et stykke tid. Ellers er det vel også på tide at takke forskellige andre personer: en stor tak til Pernille, der har været gennem mangt og meget under vores ophold, men har taget det med stoisk sindsro. Respekt!!!

En stor tak skal også lyde til mine tre yndlingsrussere, Lev, Igor og Kostja!
Hver af dem besidder en del kvaliteter, jeg skal kun lige opridse de mest besynderlige:
Alle tre taler de i større eller mindre omfang dansk! Men det er ikke det eneste:
Lev Anatolevitj Klemesjev er efter al sandsynlighed den eneste russer der ikke har læst Evgenij Onegin af Pusjkin, ikke har tænkt sig at gøre det, og i øvrigt hader Pusjkin. Det svarer lidt til ikke have læst "Den lille pige med svovlstikkerne" og synes at ham der H.C. er vildt overvurderet. Til gengæld har Igor Miretskij en anden trumf: han har ikke set "S ljogkim parom", hvilket i dansk målestok svarer til hverken at have set Matador, 90-års fødselsdagen el. Olsenbanden. Godt gået. Kostja har ikke nogle specielle kendetegn (udover en svag århusiansk accent), men til gengæld er han i snæver forstand ikke russer, da hans forældre kommer fra Ukraine, men er bosiddende i Letland. Alligevel skal de alle tre have stor tak for deres gæstfrihed og imødekommenhed. Uden dem var mit ophold helt sikkert ikke blevet så vellykket. Selvfølgelig også tak til så gode kræfter som Thomas O., Dorte V. og alle de andre danskere der har belejret det ganske lille kollegium på Sjevtjenko.

En stor tak skal også lyde til Anne Lindholt, hjernen bag slavist.dk. Hun har været så flink at læse korrektur på mine indlæg, for ikke at nævne det faktum at hun rent faktisk også holder siden i gang. Sidst, men ikke mindst, stor tak til mine læsere, der ikke har været sene til at punke mine indlæg, mine gæster i løbet af året, min familie (venner, mfl.) der har været gode til at give lyd fra sig.

En lille indspark fra redaktør Lindholt: Det kunne glæde mig, om alle Pelles læsere lige lavede en bølge for ham for det store arbejde, han har lagt i at skrive klummen til stor glæde og morskab for os stakler, der ikke selv kommer nok til Rusland. Jeg synes, at det har været en fornøjelse, og set lige fra det synspunkt er jeg træt af, at han er taget hjem, men jeg glæder mig meget til at høre mere til Jacob!