Piter, d. 25/02/01


Så har I mig tilbage...

Efter en efterhånden ret lang pause fra slavist.dk er det vist på tide at fortælle lidt om livet i Petersborg igen. Jeg vendte allerede tilbage for en måned siden, men har været travlt optaget af at have gæster og liiige vænne mig til tilværelsens ulidelige lethed herovre. For iøvrigt at tækkes mine trofaste læsere har jeg tilføjet et lille afsnit om hvordan det der Rusland egentlig ser ud. Jeg vil gerne lægge ud med endnu engang at takke mine læsere. I sidste brev kom jeg til at skrive at jeg gerne ville takke alle mine trofaste læsere (tak mor). Det har jeg hørt for – jeg har jo også andre trofaste læsere. En stor tak skal hermed lyde til Lene Voss Bertelsen, 23 år.

Tak, Lene.

Og nu vi alligevel er ved personfnidderen vil jeg lige sætte nogle “nye” danskere på goddaglisten. Vi har allerede for længe siden stiftet bekendtskab med Pernille og Anne, men jeg må til min beklagelse indrømme, at jeg har glemt at nævne Thomas Olander, der ellers har boet på kollegiet siden september. Thomas læser indoeuropæistik, der li’som handler om de europæiske sprogs historie. Thomas er en flink fætter, så jeg er ked af at jeg ikke har nævnt ham før nu. Til gengæld vil jeg med det samme nævne Thomas’ hjemmeside, der handler om det samme som mine indlæg, men selvfølgelig ikke er nær så interessant.

Derudover må jeg også hellere sætte Dorte Virkus og Jacob ? på listen – de er lige ankommet og skal være her til juni. Goddag goddag.

Og sporten kort:

Når man nu har været væk i længere tid (5 uger), spørger man sig selv: hvad er der sket mens jeg har været væk. Og det spørgsmål kan jeg faktisk selv svare på:

En avis, Moskovskij Komsomolets, kunne meddele at Jeltsin havde forkølet sig, en anden, Izvestija, at der i Moskva var blevet født en to-hovedet kat (efterfølgende omtalt som killinge-mutanten), mens Petersburg Times (engelsk-sproget) på deres forside valgte at berette om en speciel myggeart, der kan stikke flere gange på en nat og ikke, som deres mere kuldeskære familiemedlemmer, går i vinterhi. For interesserede kan jeg nævne at det drejer sig om arten Culex Molestus, ikke at forveksle med Pipiens Pipiens som vi alle kender og hader. Møgdyr!

Jeg vælger bare at tro, at der ikke er sket det helt store i Petersborg i januar.

Lidt til husarene

Eftersom jeg har været tilbage i Piter i et par uger, har jeg også oplevet noget, og det skal I naturligvis ikke slippe for at høre om. Jeg har foreksempel været til en ret eksklusiv forstilling i sidste uge. Det stykke der blev opført var Pelevins “Tjapaev i Pustota” (oversat til engelsk som Buddha’s Little Finger). Det er det stykke jeg skriver BA-opgave om, så jeg var meget spændt, ikke mindst fordi billetterne kostede 650 rub, hvilket er ca. 8 gange mere end normalprisen for et teaterstykke. Desværre viste stykket sig at være næsten ligeså godt som Cirkusrevyen opført af Pjerrot og Bubber, men også kun næsten. Hvis jeg var Pelevin ville jeg skamme mig. Shame on you…

Til gengæld var vi på “Hærens dag” (d. 23/2) inde for at høre Leningrad, et band der spiller ska-punk. Og hvis man ikke ved det er, kan man tænke over følgende uddrag af en af deres tekster:

"Ordet ska ligner ordet pik fordi det har samme antal bogstaver, men ska er langt langt mindre", hvilket man jo ikke kan argumentere mod?

Jeg har fundet en artikel på engelsk om bandet – den kan læses her: http://www.times.spb.ru/current/features/a_2288.htm. De spillede godt nok sangen www.leningrad.ru ikke mindre end tre gange til koncerten, men siden tilhører en ejendomsmægler...

Ugen før det var vi inde at høre Agata Kristi spille sammesteds, men de har vist haft deres storhedstid. Deres forsanger, med det gode navn Gleb, lignede en hybrid mellem en fuld bjørn og en pauseskærm fra Windows 3.11. Det kræver nok en forklaring: Agata Kristi er meget berygtede for at være en flok narkomaner med en computer. Computeren er den mest aktive medspiller i bandet, de andre er i større eller mindre grad gået i opløsning. Gleb er efterhånden så medtaget, at han ikke kan gå mere, men i stedet blev båret ind på scenen og sad ned under hele seancen. I ny og næ spillede han lidt på en bas, men det var ikke meget han kunne hidse sig op til. De sange som Vadim (guitaristen) sang var de allerværste – eftersom Gleb ikke havde noget at lave faldt han ret konsekvent i søvn. Ikke nogen stor fornøjelse for publikum. Men de spillede da deres største hits. Det er vist sidste gang jeg har set dem!

Til gengæld kan jeg lige nå at se vores yndlingsband, Mumijtroldene, spille to gange – en gang i Piter, den anden i Moskva. Ergo skal jeg til Moskva igen, men hvad gør man ikke for 2 timers rock ‘n’roll?

Ellers har jeg været til en fornøjelig fest kun for drenge – en maltjisjnik. Det er den russiske udgave af en polterabend, noget der går lidt mere stille for sig end det gør i Danmark. Godt det samme. Pernille var henvist til at sidde hjemme hele aftenen, men man kunne ikke udvide konceptet til at tage en pige med til en polterabend. Sådan kan det gå. Selve festen foregik ved at vi sad og drak (normalt får man altid mad hvis russere holder fest, men eftersom ingen russiske fyre kan lave mad og bruden var sendt til pigeaften, var det udelukket) og senere tog vi i byen. Ikke så mange dikkedarer der. Vi endte selvfølgelig på MoneyHoney, stedet med de herlige dørmænd der får en til at føle sig så velkommen som Salman Rushdie i Teheran. Vi blev dog ganske fulde og gik derfra i spredt orden…

Og så kom vi til vejs ende...

Jeg har jo lovet, at jeg ville finde nogle billeder fra Rusland, så læserne ved selvsyn kunne konstatere at de udmærket kender enkelte steder i Rusland. For nu at lægge ud med det meste kendte sted i Rusland, skal vi en lille tur til Moskva. Hver gang Leif Davidsen stod med en død bjørn på hovedet og reporterede om en død sovjet-leder (dem var der en del af i 80’erne) havde han altid en bestemt kirke i baggrunden. Den kirke ligger stadig på Den Røde Plads, omend den er i så dårlig stand, af den er ved at styrte sammen. Man kan på denne side http://moscowimage.rinet.ru/ finde en uovertruffen mængde billeder af Moskva, deriblandt kirken, Den Røde Plads, Lenins Mausoleum, etc.

Hvis man hellere vil kigge på Petersborg (formerly known as Leningrad), kan man begynde her: http://www.hermitage.ru/. Der finder man den officielle hjemmeside til Eremitagen, den kæmpebygning der også er kendt som Vinterpaladset. Flot sted og god side.

På denne side kan man finde Petersborgs historie: http://petersburgcity.com/content.phtml?s=history

Denne side: http://www.interknowledge.com/russia/ indeholder lidt om hele Rusland, men har også nogle gode sider om Petersborg.

Så skulle der vist være nok underholdning til de næste 14 dage. Hold jer i god form indtil næste gang jeg skriver.